Badanie: Orzechy włoskie poprawiają zdrowie jelit i serca poprzez promowanie zdrowej mikroflory jelitowej

Poniedziałek, Listopad 28, 2022 przez:Evangelyn Rodriguez

Kopiuj adres URL1,270WIDOKI

Obraz: Badanie: Orzechy włoskie poprawiają zdrowie jelit i serca poprzez promowanie zdrowej mikroflory jelitowej

(Wiadomości przyrodnicze) Orzechy włoskie z pewnością znajdują się na szczycie listy superfoods, które są dobre dla serca. Jak wykazano w wielu badaniach, regularne spożywanie orzechów włoskich może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, dziękizdolności orzechów włoskich do obniżania poziomu cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Ostatnie badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców ujawniają również, że korzyści dla serca oferowane przez orzechy włoskie można przypisać ichpozytywnemu wpływowi na mikroflorę jelitową.

Kluczowi gracze w korzyściach dla serca orzechów włoskich

Orzechy włoskie znane są ze swojego niesamowitego profilu składników odżywczych, dlatego eksperci zalecają podjadanie orzechów włoskich dla zdrowego serca. Orzechy włoskie są bogate wbłonnik pokarmowy, który może pomócobniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i wspierać zdrowe ciśnienie krwi. Orzechy włoskie zawierają również duże ilościargininy, aminokwasu niezbędnego do tworzenia tlenku azotu (NO). NO jest substancją chemiczną, którapomaga rozluźnić naczynia krwionośne, ułatwiając w ten sposób przepływ krwi do i z serca.

Orzechy włoskie sądoskonałym źródłem zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-6, kwasu linolenowego i kwasu omega-3-a-linolowego. W rzeczywistości ich wysoka zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych sprawia, że orzechy włoskie są wyjątkowe w porównaniu z innymi orzechami. Podobnie jak błonnik, kwasy tłuszczowe omega mogąpomóc zmniejszyć ryzyko chorób sercapoprzez obniżenie poziomu złego cholesterolu izwiększenie poziomu dobrego cholesterolu lub lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL).

Orzechy włoskie zawierają wieleinnych zdrowych dla serca składników odżywczych, takich jakmiedźkwas foliowypotasiwitamina E. Zarówno miedź, jak i potas są ważnymi minerałami dla utrzymania zdrowego ciśnienia krwi, podczas gdy witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który, jak wykazano,zmniejsza ryzyko zawału serca, chroniąc przed stresem oksydacyjnym. Kwas foliowy jest również powiązany z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, dzięki jego zdolności doobniżania poziomu homocysteiny we krwi.

Oprócz tych składników odżywczych, orzechy włoskie zawierają również mnóstwo fitoskładników, które są dobre dla twojego serca. Jednym z przykładów tych składników odżywczych jestkwas elagowy, polifenol przeciwutleniający, który możechronić przed arytmią serca lub nieregularnym biciem serca. Doniesiono również, że kwas elagowy wspiera zdrowe funkcje sercowo-naczyniowe,pomagając regulować częstość akcji serca i ciśnienie krwi.

Ellagitaninysą kolejnym przykładem polifenoli orzecha włoskiego, które przynoszą korzyści sercu. Ellagitaniny są również przeciwutleniaczami i są wyjątkowo bogate w orzechy włoskie. Według badań opublikowanych wMolecular Aspects of Medicine, ellagitaniny mogąpomóc zmniejszyć tworzenie się skrzepów krwii chronić przed stanem zapalnym, a także tworzeniem się blaszek miażdżycowych.

Orzechy włoskie zwiększają drobnoustroje jelitowe, które wspierają zdrowie jelit i serca

Oprócz korzyści dla serca, orzechy włoskie są również znane zeswojego pozytywnego wpływu na zdrowie jelit, w szczególności korzystnych zmian, które przynoszą ludzkiej mikroflorze jelitowej. Aby zbadać związek między korzyściami dla jelit i serca orzechów włoskich, naukowcy zPennsylvania State UniversityiJuniata Collegezrekrutowali 42 osoby o zwiększonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych i przeanalizowali różnice w mikroorganizmach jelitowych po zmianach w diecie.

Uczestnicy najpierw stosowali standardową dietę zachodnią przez dwa tygodnie przed wprowadzeniem pewnych zmian. Przez sześć tygodni po dwutygodniowej diecie zachodniej pierwsza grupa zastąpiła tłuszcze nasycone w swojej diecie orzechami włoskimi. Druga grupa również przeszła na zdrowszą dietę o podobnym profilu kwasów tłuszczowych jak pierwsza grupa, choć pozbawiona orzechów włoskich. Trzecia grupa również nie włączała orzechów włoskich do swojej diety, ale spożywała kwas oleinowy zamiast kwasu a-linolenowego.

Naukowcy poinformowali, że wszystkie trzy diety miały różnywpływ na skład mikrobiologiczny jelit uczestników. Po przejściu z diety zachodniej, pierwsza i druga grupa odnotowały znaczny wzrost populacjibakterii RoseburiaEubacterium eligensiButyricicoccusw jelitach. Naukowcy zauważyli, że wzrostRoseburiajest korzystny dla zdrowia jelit, ponieważ bakterie te hamują konwersję soli żółciowych w wtórne kwasy żółciowe, które mogą uszkodzić wyściółkę jelitową.

Spożycie orzecha włoskiego zwiększyło również populacjebakterii LeuconostocaceaeiRuminococcaceae– drobnoustrojów, które pomagają utrzymać wyściółkę jelit. Leuconostocaceae, a takżeRoseburiaiEubacterium, są znane z produkcji maślanu, krótkołańcuchowego kwasu tłuszczowego, który służy jako główne źródło energii komórek wyściełających wewnętrzną powierzchnię jelita cienkiego i grubego. Naukowcy uważają, że wzbogacenie tych bakterii jelitowych może pomóc zmniejszyć przepuszczalność jelit ichronić przed “nieszczelnym jelitem”.

Uczestnicy diety orzechowej doświadczyli również wzrostu bakteriiGordonibacter, o których wiadomo, że metabolizują ellagitaniny do urolityny, takiej jak urolityna A. Według badań opublikowanych wTrends in Molecular Medicinetylko 40 procent ludzi może naturalnie przekształcićten korzystny związek na znaczących poziomach z prekursorów diety. Oprócz wspierania funkcji mięśni i mózgu oraz wywierania działania przeciwstarzeniowego, stwierdzono, że urolityna A poprawia zdrowie serca i chroni przed zawałem serca i miażdżycą.

Inne bakterie jelitowe wzbogacone przez spożycie orzecha włoskiego, które przynoszą korzyści sercu,toEubacterium eligensibakterie Lachnospiraceae. Badania sugerują, żeEubacterium eligensjest odwrotnie proporcjonalna do zmian w różnych pomiarach ciśnienia krwi, więc większa liczba tej bakterii może pozytywnie wpływać na kontrolę ciśnienia krwi. Z drugiej strony wzrost liczby bakterii jelitowychLachnospiraceaewiąże się z niższym ciśnieniem krwi i niższym poziomem cholesterolu całkowitego we krwi i cholesterolu innego niż HDL, co wyraźnie pokazuje, żekorzyści dla serca orzechów włoskichsą związane z ich pozytywnym wpływem na mikroflorę jelitową.

Obejrzyj poniższy film, aby dowiedzieć się więcej o tym, jakjedzenie orzechów włoskich może poprawić ogólny stan zdrowia.

https://www.brighteon.com/embed/f3701146-cb96-4874-881e-e6f997370e7c

Ten film pochodzi zkanału Groovy Bee naBrighteon.com.

Więcej powiązanych artykułów:

Jedzenie orzechów włoskich i przestrzeganie diety o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych może zmniejszyć ogólne ryzyko chorób serca: badanie.

Badanie związku “jelita-serce”: Czy niewydolność serca można leczyć poprzez poprawę zdrowia mikroflory jelitowej?

Skórki pomarańczowe mogą pomóc poprawić zdrowie serca poprzez modyfikację mikroflory jelitowej.

Zdrowe jelita oznaczają zdrowe ciało – ale jak to działa?

Orzechy dla lepszego zdrowia trawiennego: Jedzenie orzechów włoskich zapobiegających wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego.

Źródła obejmują:

NewsRoom.Heart.org

News.PSU.edu

MayoClinic.org

HSPH.Harvard.edu

Academic.OUP.com 1

Academic.OUP.com 2

Heart.org

JoFEM.org

Healthline.com

NutraIngredients.com

AHAJournals.org

NCBI.NLM.NIH.gov

EPhysician.ir

ScienceDirect.com

Cell.com

Opublikowano za: Badanie: Orzechy włoskie poprawiają zdrowie jelit i serca poprzez promowanie zdrowej mikroflory jelitowej – NaturalNews.com

Wypowiedz się